Доц. Станимир Сираков, който е лекар в столичната УМБАЛ Св. Иван

...
Доц. Станимир Сираков, който е лекар в столичната УМБАЛ Св. Иван
Коментари Харесай

Българският лекар, оперирал мозъка на дете през крака, получи една от най-престижните дипломи в света

Доц. Станимир Сираков, който е лекар в столичната УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, към този момент има европейска тапия по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Това оповестиха от пресцентъра на болницата.

Той е един от общо 36 експерти от целия свят, които са удостоени с този документ.

Целта на дипломата е да отличи тези експерти, които имат опита и квалификацията да се занимават с ендоваскуларно лекуване на най-сложните и сложни мозъчно-съдови болести. 

За да получи дипломата, всеки от тези медицински експерти е трябвало да покрие редица критерии. Самият изпит е траял 2 дни. Първият е бил отдаден на теоретичната подготовка и е включвал тест с писмена част. През втория ден явяващите се претенденти е трябвало да работят по разнообразни медицински проблеми пред 7- членна комисия и да дискутират индикации и способи на лекуване.

Новопридобитата тапия дава опция на доцент Сираков, след къс експериментален интервал, да работи в който и да е от огромните центрове в Европа, където се вършат ендоваскуларни процедури. „ На процедура с тази тапия съм сертифициран и приет невроинтервенционалист в Европа “, изяснява доцент Сираков. Въпреки новите хоризонти, които отваря пред него скъпият документ, той няма желание да напуща България. „ Напротив, сега сме подали документи УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ да стане един от упълномощените центрове в Европа, където се организират образования за невроендоваскуларни процедури. Ако това стане, ще сме единствени в целия източноевропейски район, което е огромно достижение както за българската медицина, по този начин и за българските пациенти “, прибавя младият доктор.

Д-р Станимир Сираков е ръководител на Българското сдружение по интервенционална рентгенология, началник на бранш „ Интервенционална рентгенология “ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, началник на Референтния център по Мозъчно-съдови болести към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Доц. Сираков пръв вкарва в България ендоваскуларното лекуване на артериовенозни малформации (АВМ). Само за 2019 година, дружно с екипа си от Референтния център по мозъчно-съдови болести в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”, има осъществени 17 интервенции на артериовенозни малформации (АВМ) и са третирани по ендоваскуларен способ над 90 мозъчни аневризми.

Преди няколко месеца, дружно с проф. Шарбел Монайе от Франция, той извърши две неповторими интервенции на деца с доста тежки Артерио-венозни малформации (АВМ), които другояче трябваше да заминат за лекуване в чужбина.

Доц. доктор Станимир Сираков е единствено на 35 години, само че към този момент се прочу с няколко новаторски за страната ни мозъчни интервенции, съобщи в края на февруари Българска национална телевизия, в чието студио той гостува, в предаването 100% будни. Той оперира мозъка на дете през крайници му с неповторима намеса, за която описа и изясни. " Класическата неврохирургия от време на време е мъчно налична или механически комплицирана, с цел да се извърши интервенция тъй че да няма затруднения за пациента. Ендоваскуларното значи вътресъдово. По вътресъдов достъп доближаваме до малформациите ", изясни той. " Емболизацията значи задръстване. Запушваме патологичните - ненормалните съдове на мозъка. Най-често през артерия на крайници ", продължи той и уточни, че е неврорентгенолог. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР